Bioloģiskie produkti
Iveta Sokolova
Arvien vairāk sabiedrībā tiek lietoti vārdi „bio” un „eko”. Var gadīties, ka nākas saskarties ar apšaubāmu vai pretrunīgu informāciju. Lai nekļūdītos, ir svarīgi zināt, kas patiesībā ir ekoloģisks jeb bioloģisks pārtikas produkts.
Par ekoproduktu jeb bioproduktu drīkst saukt tikai tādu pārtikas produktu, kas ražots un pārstrādāts saimniecībā vai uzņēmumā, kuram izdots sertifikāts par atbilstību bioloģiskās lauksaimniecības regulas prasībām.
Bioloģiskā lauksaimniecība princips ir darboties saskaņā ar dabu, saudzējot vidi un saglabājot bioloģisko daudzveidību. Saimniecībā tiek saglabātas patvēruma vietas derīgiem kukaiņiem, zvēriņiem un putniem, kas, savukārt palīdz aizsargāt augus pret slimībām un kaitēkļiem. Tālāk veselīgā un auglīgā augsnē izaug spēcīgs un veselīgs augs, kurš ir izturīgs pret slimībām. Bet, ja slimības tomēr rodas, tās tiek apkarotas ar dabīgiem līdzekļiem. Un nav ko slēpt, reizēm raža iet bojā. Jo bioloģiskajā lauksaimniecībā svarīgi nevis iegūt pēc iespējas vairāk tonnu pēc iespējas ātrākā laikā, bet izveidot harmonisku un dabīgu sistēmu.
Viss notiek vienotā ciklā – govis ēd bioloģiski audzētu burkānu lakstus, un dod mēslus augsnes bagātināšanai, kurā nākamgad augs jau cita kultūra. Mainot kultūras – ievērojot augu seku, bioloģiskie zemnieki panāk auglīgu un bagātu augsni, kurā ir gana minerālvielu un slāpekļa. Gudra kultūru kombinēšana ļauj samazināt slimību un kaitēkļu risku kā arī kontrolēt nezāles. Savukārt govju mēsli tiek kompostēti un no tiem rodas organiskais mēslojums – viss, kas notiek saimniecībā tā ir saistīts savā starpā.
Jo vairāk mēs pievērsīsimies bioloģiskai saimniekošanai, jo mazāk pesticīdu un citu sintētisku ķimikāliju nokļūs mūsu zemītē, ūdeņos un gaisā. Tādēļ rūpēsimies par to, kas mums apkārt.