Dekorželejas
Marika Bērziņa
Jebkurā mūsdienīgā konditorejā tiek izmantotas daudz dažādas izejvielas un dekori. Kā arī tiek pielietoti neskaitāmi toršu un kūku apstrādes veidi. Viens no dekorēšanas veidiem ir toršu un kūku pārklāšana ar dekorželejām. Kad tortes vai kūkas virsma tiek izlīdzināta un tā ir nedaudz sastingusi-to pārklāj ar dekorželeju, piešķirot izstrādājumam spīdumu un glītu vizuālo ārējo izskatu. Dekorželejas izmanto ne tikai, lai izstrādājumi būtu gaumīgi nodekorēti, bet arī, lai pasargātu produktu no izžūšanas un saplaisāšanas. Kā arī pircējam norāda kādas garšas kombinācija varētu būt izvēlētajā konditorejas izstrādājumā. Piemēram- biezpiena krēma torte, kurai virspuse tiek pārklāta ar karameļu dekorželeju-atbilstošs nosaukums būtu ,,Biezpiena-karameļu torte”
Lanordijas sortimentā ir pieejamas vairākas BAKELS dekorželejas, katrai gaumei un nepieciešamībai – neitrālā, balta, šokolādes, karameļu, mandarīnu, zelta, sudraba.
Šīs dekorželejas var izmantot katru atsevišķi vai arī pludināt. Piemēram- pusi tortes pārklāt ar šokolādes vai karameļu dekorželeju, bet otru pusi ar balto dekorželeju, kā arī veidot zīmējumu ar zelta dekorželeju. Ja tortes virsma tika pārsmērēta ar šokolādes krēmu-papildinot to ar sudraba dekorželejas pārklājumu, iegūstam bagātīgu un krāšņu ārējo izskatu. Torte, kas pārklāta ar mandarīnu dekorželeju iegūst simpātisku dzeltenīgu nokrāsu un šī torte būs bagātināta ar vieglu mandarīnu garšu. Neitrālo dekorželeju pēc vajadzības var iekrāsot un izmantot zīmējumu veidošanai vai sapludināšanai, kā arī klāt uz augļiem, lai tie nezaudētu svaigumu. Pārklājot karstas saldās smalkmaizītes ar neitrālo dekorželeju – iegūstam brīnišķīgu spīdumu un ilgāku realizācijas laiku. Lai dekorželejas nenotecētu no izstrādājumiem, to uz virsmas jāuzklāj plānā kārtā. Šādā tehnikā dekorētas kūkas un tortes var papildināt ar šokolādes dekoru, svaigo ogu vai ko citu, bet dekorus, kas gatavoti no cukura pastas un marcipāna, lietot nav ieteicams, jo tie ar laiku izkusīs.
Krāsainu un garšīgu Jums pavasari!