Gardumi Lieldienām!
Iveta Sokolova
Viena no visvairāk gaidītākajām brīvdienām – Lieldienas nav vairs tik tālu, tāpēc ir laba iespēja runāt par Lieldienu gardajiem izstrādājumiem.
Lieldienu maltīte mūsu senču laikos bija daudz trūcīgāka nekā Ziemassvētkos, jo uz pavasara pusi daļa ziemas krājumu jau bija beigušies. Ēdieni galvenokārt bija no labības produktiem un piena. Lieldienu ēdieniem ir jābūt apaļiem, simbolizējot sauli, un krāsainiem. Latvijā iecienīti tradicionālie Lieldienu produkti ir aizgūti no kaimiņvalsts Krievijas – pasha un kuličs.
Kuličs ir īpaša, salda Lieldienu raudzēta maizīte, kas pagatavota no krējuma, miltiem, rauga, sviesta un olām. Tā tiek papildināta ar riekstiem, rozīnēm un sukādēm, bet vēlāk pārlieta ar cukura glazūru un dekorēta ar krāsainiem dekoriem. Kuličam forma ir apaļa, jo atspoguļo pareizticīgās baznīcas jumta kupolus. Pareizticīgiem pieņemts šo maizīti iesvētīt Lieldienu dievkalpojumā un tad ēst, svinot Lielā gavēņa noslēgumu un Lieldienu atnākšanu.
Starp citu, senāk kuliču ne tikai ēda, bet izmantoja arī kā nākotnes pareģi – uzskatīja, jo vairāk kukulīts cepšanas laikā uzpūšas, jo vairāk naudas būs turpmākajā gadā.
Latviešu virtuvē iecienīto desertu Pasha gatavo Lieldienās, kā pamata sastāvdaļu izmantojot biezpienu. Tas tiek papildināts ar dažādiem žāvētiem augļiem un riekstiem. Dažās receptēs izmanto arī saldo krējumu un sviestu.
Pashu var pagatavot divos veidos – svaigu un vārītu. Vārīta būs maigāka un mutē kūstošāka, savukārt svaigai pashai būs izteiksmīgāka biezpiena garša. Lai atrastu sev tīkamāko, ir jāizmēģina dažādas receptes.
Lieldienas latviešiem ir nozīmīgi ģimenes svētki, jo kopā pavadītais laiks ar mazām vai lielām tradīcijām vairo laimes izjūtu ikvienā no mums.
Lai siltas un zaļas Lieldienas!