Iesals – maizes aromātam un krāsai
Iveta Sokolova
Šajā reizē mums ir iespēja nedaudz parunāt par maizei nozīmīgu izejvielu – iesalu, kas piešķir maizei brīnišķīgu aromātu un krāsu. Kā arī nedaudz iepazīstināsim ar mūsu sadarbības partneri iesala ražotāju LATRAPS.
Kas ir iesals? Iesals ir diedzētu un kaltētu graudu pārstrādes produkts. Iesalu izmanto alus, iesala dzērienu, maizes un konditorejas izstrādājumu un jogurtu ražošanā. Iesalus iedala divos dažādos pielietošanas veidos – gaišais nefermentētais un tumšais jeb sarkanais fermentētais. Gaišais jeb nefermentētais rudzu iesals satur aktīvus fermentus, galvenokārt amilāzes, un to izmanto, gatavojot plaucējumu, lai veicinātu cietes pārcukurošanas procesu. Tumšais jeb fermentētais rudzu iesals nesatur aktīvus fermentus, ir tumši brūnā, sarkanīgā krāsā ar izteiktu aromātu, izmanto, lai rudzu rupjajām maizēm lai pastiprinātu aromātu un krāsu. Latvijā visbiežāk izmanto miežu iesalu alus ražošanā, bet rudzu iesalu maizes ražošanā.
Jau 2012. gadā tika sākta graudu audzēšana iesala ražošanai. 2014. gada sākumā, pēc izmēģinājuma režīma, tika sākta iesala ražošana. Latraps ir 100{2abeea6957f197e59f43c9bcd71d1c1d5d11960aefd89c974f0ce5923f911ebd} Latvijas lauksaimnieku uzņēmums. Iesalnīca piedāvā plašu iesala veidus, sākot no tradicionālā Pilzenes tipa iesala līdz pat augstas kvalitātes gaišajam rudzu iesalam. Visiem iesala veidiem piemīt izcilas garšas un organoleptiskās īpašības. Iesala ražošanas tehnoloģija pilnībā atbilst Latvijas un Eiropas Savienības noteikumiem kvalitātes un ražošanas standartiem. Iesala ražošanā tiek izmantoti tikai Latvijā audzēti, noteiktu šķirņu un kvalitātes miežu, rudzu un kviešu graudi. Latraps garantē nemainīgi augstu saražotā iesala kvalitāti.
Lanordijas sortimentā ir pieejams Latvijā ražots gaišais rudzu iesals, kam piemīt izteiksmīgs rupjās rudzu maizes aromāts, izteikta salda garša un izteikta fermentu aktivitāte. Jebkurš maizes ražotājs novērtēs labu un kvalitatīvu rudzu iesalu.