Maizes izskats

Iveta Sokolova

Agrāk veikalu maizes plauktos mēs bijām pieraduši redzēt maizi standarta izmēra formās ar gludu garozu. Šīs tradīcijas lēnām mainās un mūsdienās veikalu plauktos varam manīt nestandarta izmēra un formas maizes, secinot, ka cepot maizi var likt lietā savu radošumu. Ja iepriekš ražotnēs ieplaisājusi maize skaitījās kā brāķis, tad mūsdienās tā jau ir moderna tendence.

Ražotāji, lai izceltu savu maizīti, veido dažādus iegriezumus un interesantas formas ar savu konceptu, kā, piemēram, porcijmaizītes un laužam maizes ērtai lietošanai brīvā dabā piknikos.

 14 (7)
14 (1)

Mūsu tirgū ienāk tradīcijas no Rietumeiropas, kur nav jābaidās par pārlieku miltu daudzumu uz maizes vai tās neregulārajām formām. Ar vien vairāk tiek novērtēts tradicionāls roku darbs, kas sastopams mūsu pašu Latvijas mazajās maizes ražotnēs.

Ar neraksturīgiem maizes cepšanas standartiem mūsu Latvijas tirgū ienāk maizīte ar zemniecisku jeb “rustic” pieskārienu ar kraukšķīgu garozu un īpašu garšu. Šāda tipa maize raksturīga Vidusjūras reģionam. Galvenā uzmanība tiek pievērsta maizes garozai, kas ar savu dabisko plīsumu rada šo “rustic” efektu. Maizniekiem ir jāmaina konkrēti tehnoloģiskie procesi, lai panāktu šādu rezultātu, kas krasi atšķirsies no standarta maizes klaipa cepšanas. Tiek mainīti maizes mīklas fermentācijas laiki, formēšana un cepšanas procesa parametri.

14 (8)

Vēl īsi vēlamies pieminēt, ka tradicionālajā maizes pasaulē vienmēr būs liela brīvība radošām idejām, radot ko jaunu, balstoties uz vienkāršiem, bet efektīviem maizes pagatavošanas procesiem.

14 (9)

Loading Images
wpif2_loading
Bottom
Bottom 14
Bottom 13
bottom-11
bottom-10
bottom-9
bottom-8
bottom_7
bottom-6
bottom-5
bottom-4
bottom-3
bottom-2
bottom-1