Pārtikas sausie maisījumi
Iveta Sokolova
Jau gadiem visiem ir zināmi un pieejami dažādi sausie maisījumi kūku, maizes, un krēmu pagatavošanai gan mājas apstākļiem, gan industriālām ražotnēm. Gadiem ejot, šis segments kļūst arvien pieprasītāks attīstītajās un jaunattīstības valstīs, jo strauji palielinās pieprasījums no maizes, konditorejas un citu pārtikas ražošanas nozarēm, laika un resursu taupīšanas nolūkā. Mājas apstākļos šie sausie maisījumi tiek izmantoti, jo pagatavošana prasa mazāk laika un atbilst patērētāja tūlītējam dzīvesveidam.
Sausie maisījumi ir vairāku citu sauso izejvielu kopums, kuri veidoti ievērojot konkrētas izejvielu attiecības, pamatojoties uz nepieciešamo galaproduktu un to garšu. Maisījuma pagatavošanas princips ir pavisam vienkāršs – uz konkrētu sausā maisījuma daudzumu jāpievieno ūdens, eļļa vai olas, ja tās jau nav maisījuma sastāvā. Attīstoties izejvielu apstrādes tehnoloģijām un procesiem ar vien vairāk tiek gatavoti maisījumi ļoti specifiskiem produktiem, kuru klasiskā pagatavošana ir laikietilpīgs process. Neatkarīgi kāda produkta – biskvīta, kūkas, maizes vai krēma pagatavošanai maisījums nepieciešams, tos vienmēr ir iespēja papildināt ar dažādām piedevām un garšām, palielinot sortimentu.
Ir daudz nozīmīgu iemeslu, kādēļ tiek izvēlēts šī produkta segments. Sausiem maisījumiem ir ērtāka pārvadāšana, uzglabāšana un, protams, pielietošana. Šādiem produktiem piemīt augsta kvalitātes stabilitāte, jo rezultāts, ko iegūsiet, ievērojot recepti, būs nemainīgs katru reizi. Produkti, kuri ir ar zemu mitruma saturu kavē baktēriju augšanu, līdz ar to produktam samazināts kvalitātes pasliktināšanās ātrums un ir ilgāks realizācijas laiks. Šādu produktu lietošana palielina produkta izlietošanas iespējas un samazina pārtikas izmešanu.